Tarihten İslami Görüntüler | 1

1- Namaz kılan Uygurlar | Taklamakan - 1920'ler


2- Japonlara karşı savaşmak için toplanan Çinli Müslümanlar | Kuzeybatı Çin - 1939


3- Rus Ordusu'nun işgali ardından Çeçen başkentinin fethi olan Birinci Grozni Savaşı (1994-95) sırasında dua eden bir Çeçen Müslüman. Arka plandaki alev, şarapnelin isabet ettiği bir gaz boru hattından geliyor.


4- Hintli Müslüman askerlerin, Osmanlı'ya karşı savaşmayı reddettikleri için Singapur'da İngiliz sömürgeciler tarafından idam mangası ile toplu infazı. Allah (ﷻ) şehadetlerini kabul etsin.


5- Bosnalı imamlar (renklendirilmiş) | Saraybosna - 1938


6- Umar Yamaoka (v. 1959), kayıtlı tarihte hac ziyareti yapan ilk Japon Müslüman. 1909'da hacı olmuştur.

Kotaro Yamaoka, Rusya doğumlu bir bilim adamı Abdul Rashid İbrahim ile tanıştıktan sonra Hindistan'ın Bombay kentinde Müslüman oldu ve daha sonra adını Umar Kotaro Yamaoka olarak değiştirdi.

Umar Yamaoka, Japonya'ya döndükten sonra deneyimlerini Japon halkıyla paylaşmaya başladı. Tarihçilere göre İslam, Japonya'ya 1877 gibi erken bir tarihte, Osmanlı Halifeliğinin 1890 yılında oraya bir donanma gemisi göndermesinden sadece birkaç yıl önce girmiş olabilir.

Torajiro Yamada adlı başka bir Japonun kayıtlı tarihte Türkiye'yi ziyaret eden ilk Japon olduğu, daha sonra Müslüman olup adını Abdul-Halil olarak değiştirdiği de bildirildi.

Yine de Umar Yamaoka, Japonya'da İslam'ın yayılmasında öncüydü, Japon toplumunu İslam'a davet eden birçok kitap yazdı. Kritik bir hastalığın ardından 80 yaşında vefat etti.


7- Yusuf Ma Dexin (v. 1874), Arapça ve Farsça dillerini akıcı bir şekilde konuşabilen Yünnan Bölgesinden Hui ulusundan Çinli bir Hanefi-Maturidi alimiydi.

Ma ismi, Muhammed isminin Türkçe Mehmet veya Afrikalı Momodou'ya benzeyen Çince versiyonudur.

Ayrıca Çince adı olan Ma Fuchu yerine Arapça Abdul-Kayyum Ruhud-din Yusuf (عبد القيوم روح الدين يوسف) adını kullandı ve Mevlana el-Hac Yusuf Ruhud-Din Ma Fujuh (مولانا الحاج يوسف روح الدين ما فو جوه) künyesiyle tanındı.

Ma, 1841'de hac ziyaretini gerçekleştirdi. Mekke'de geçirdiği sürenin ardından sekiz yıl daha Ortadoğu'da kaldı; önce El-Ezher Üniversitesi'nde eğitim gördüğü Kahire'ye gitti, ardından Süveyş, İskenderiye, Kudüs, İstanbul, Kıbrıs ve Rodos'a giderek Osmanlı İmparatorluğu'nu gezdi.

Kur'an-ı Kerim'in Çince mealini ilk yazan kişidir, ayrıca Arapça ve Farsça dillerinde birçok İslami kitap yazdı.

İkinci fotoğraf, Ma Dexin tarafından Mescid-i Haram'ın bir çizimidir.


8- Sabit Damolla ve Bakanlar Kurulu | Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti - 1933


9- Arap Yarımadası, Tebük'teki bir yazıt:

"Ya Rabbi, resulün Muhammed'e salat eyle ve ümmeti adına şefaatini kabul eyle. Dünyada Onunla bize merhamet ettiğin gibi, ahirette de Onunla bize merhamet eyle.

Bekir ibn Ebi Bekre el-Eslemi 80 yılının sonunda yazdı."


10- Şeyhülislam Mustafa Hayri Efendi (v. 1922), 1914'te Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesi sırasında Müslümanları İngiliz ve Fransızlara karşı cihada çağırıyor. (Renklendirilmiş)

İkinci fotoğraf, Mustafa Hayri Efendi'nin okuduğu fetvadır.

"O Halik'tir, bizler mahluk. O Muciz'dir, bizler aciz..."